diumenge, 10 de gener del 2010

Mercat de Tsukiji

El Mercat del peix de Tsukiji (en japonès: 築地市場, Tsukiji shijō) és el mercat majorista més gran del món pel que fa a el peix i el marisc. El mercat, situat a Tsukiji en el centre de Tòquio, és una atracció turística molt important per els visitants estrangers, ja que els japonesos només hi van per feina.

Per anar al Tokyo Metropolitan Central Wholesale Market, més conegut com el Mercat del peix de Tsukiji, has de agafar la línia Toei Ōedo i baixar-te a l'estació Tsukijishijō.

El mercat està dividit en dues seccions diferents:
  • El mercat interior (jonai shijo) és on hi ha les llicències de majoristes i on es processa el peix. 
  • El mercat exterior (jogai shijo) és una mescla de mercat majorista i minorista, sobretot hi hanrestaurants de sushi ( has d'anar a menjar, mai tastaràs un sushi tan bo ). Aquests establiments tanquen al principi de la tarda, mentre que els establiments de l'interior tanquen abans.
El mercat és obert tots els dies a partir de les 3:00 de la matinada, excepte els diumenges, festius i alguns dies especials durant al setmana. Comença el "dia" al mercat i ja trobem els primers productes que venen per per vaixell, camió i avió des de tots els racons del món. És molt interessant veure com descarreguen de les enormes tonyines ultracongelades. Un cop descarregada la carga els venedors de les parades majoristes (en japonès oroshi gyōsha) fan una primera valoració dels productes i els preparen per les subhastes. Els compradors, amb llicència per participar a les subhastes, inspeccionen els peixos per tal de determinar quins són els lots per als quals volen fer una oferta i comencen a fer els càlculs quin del preu que estan disposats a pagar.


Les subhastes comencen a les 5:20 son molt interessants, i molt divertides, però no hi ha manera d'entendre el que diu l'home que porta la subhasta, ja que es un llenguatge que nomes s'utilitza al mercat i s'aprèn de pare a fill.

Només qui té una llicència hi pot participar, que poden ser majoristes intermediaris nakaoroshi gyousha, que tenen altres negocis al mercat, com també altres compradors, restaurants, companyies de processament d'aliments i grans supermercats. Les subhastes acaben sobre les 7:00, on el peix és carrega a petites furgonetes o en uns petits carretons elèctrics que el portaran als establiments que hi han al mercat, on els propietaris de les peixateries els trossegen i preparen per a la venta minorista. En el cas dels peixos grans, com la tonyina o el peix espasa, el tall i la preparació és molt laboriosa, degut a que tenen una tècnica especial que conserva el peix en un estat òptim fins arribar a la taula. El peix fresc és desmenugat amb ganivets especials, on alguns tenen més d'un metre de llargada anomenats Oroshi hocho, maguro-bocho, o Hancho hocho. La tècnica, ha estat molt estudiada per els científics, i està basada en una serie de talls molt precisos, que dessagnen al peix d'una manera "controlada". Això fa que certes proteïnes del peix es conservin millor i durant molt més temps. Aquesta tècnica garanteix que el peix que arriba a la taula és com a mínim 6 cops més fresc que si només s'aplica gel per conservar-lo. D'altre banda si el peix arriba congelat s'utilitzen grans serres mecàniques.

El mercat desenvolupa la màxima activitat entre eles 5:30 i les 8:00, si hi vas més tard ni hi ha ni el tato. Molts establiments comencen a tancar les portes cap a les 11:00, on cap a les 13:00 comencen les labors de neteja per deixar el mercat preparat per una altre sessió intensa ja que inspectors del govern i de l'àrea metropolitana de Tokyo supervisen les activitats en el mercat per fer complir les lleix i regulacions sobre la higiene dels aliments.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada