dijous, 14 d’octubre del 2010

La comunitat catalana presenta la traducció de l'Ubuntu 10.10 al català

Ja està disponible l'Ubuntu 10.10 en català. L'Ubuntu és un sistema operatiu gratuït, basat en el nucli Linux i desenvolupat per la comunitat. Talment adequat per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l'ordinador, ja es tracti d'aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d'eines de programació o de gestió de servidors.
En aquesta ocasió, com en edicions anteriors, totes les aplicacions predeterminades de l'escriptori estan traduïdes al català, gràcies a l'esforç d'una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà. La bona salut del català a l'Ubuntu és especialment remarcable, atès que ocupa la 15a posició en termes de percentatge de traducció de les prop de 40 llengües en què es considera totalment traduït aquest sistema operatiu.

En destaquen les novetats següents:

  • Unity: la nova interfície d'usuari Unity és la predeterminada en l'edició per ultraportàtils. Inclou llocs per executar aplicacions i navegar per fitxers, cerca semàntica a través del Zeitgeist, i una acurada optimització de l'espai vertical a través del menú global. Proporciona també una barra llançadora per tenir les aplicacions més utilitzades sempre a mà.
  • Tipus de lletra de l'Ubuntu: s'ha estrenat sota una llicència lliure la versió oficial del tipus de lletra Ubuntu, el qual s'instal·larà de manera predeterminada.
  • Centre de programari: el centre de programari té un nou aspecte, on es mostren les aplicacions destacades i les novetats. També s'ha millorat la visualització de les descripcions i s'ha afegit una categoria de compra i l'historial d'instal·lacions.
  • Ubuntu One: el servei de sincronització ha millorat la integració a l'escriptori en registrar-se i connectar-se a través del sistema d'entrada única de l'Ubuntu (Ubuntu SSO). La sincronització de fitxers és ara molt més ràpida, i es possible compartir enllaços a cançons de la botiga de música de l'Ubuntu.
  • Botiga de música de l'Ubuntu One: la música de les majors discogràfiques i artistes mundials, disponible directament per als usuaris de l'Ubuntu a través del reproductor de música predeterminat. Compreu cançons, emmagatzemeu-les a l'Ubuntu One i compartiu música sense DRM (gestió digital de drets) des d'un mateix lloc per a diversos ordinadors i altres dispositius.

Per obtenir informació més detallada sobre les novetats, consulteu la nota de premsa oficial, disponible per la versió d'escriptori i de servidor.

Com de costum, la comunitat d'usuaris de l'Ubuntu en català ha organitzat una festa per celebrar aquest llançament. Enguany serà a Granollers, el dia 6 de novembre.

En aquesta versió, com en l'anterior, també es podrà configurar l'Ubuntu en la variant valenciana, gràcies al projecte Softvalencià.

Si voleu col·laborar en la traducció de l'Ubuntu al català, aneu al lloc web de l'equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.

Vist a Softcatalà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada