dijous, 25 de novembre del 2010

Metaflex, el material que pot fer realitat l'efecte de la invisibilitat

Tots pensàvem que per poder ser invisible teniem que tenir la capa d'invisibilitat de Frodo, però clar, en aquesta dimensió no hi han elfos per que la facin... o si, ja que científics de la Universitat de St Andrews (Regne Unit) estan molt a prop de poder fabricar teixits que permetin crear l'efecte de invisibilitat.

El Metaflex és un meta-material, és a dir, un material artificial que presenta propietats electromagnètiques inusuals, propietats que procedeixen de l'estructura dissenyada i no de la seva composició, cosa que ens permeten manipular el comportament de la llum.

En el passat ja s'havien desenvolupat meta-materials que podien corbar i canalitzar la llum per poder convertir els objectes de llargues longituds d'ona en invisibles, però la llum visible suposa un desafiament més gran. La longitud d'ona de la llum del dia, que es molt petita, suposa que els àtoms del meta-material han de ser molt petits, i fins ara aquests àtoms només s'han pogut fer sobre superfícies planes i dures, incompatibles amb un teixit.

La novetat que aporta aquest treball, és que el Metaflex consta d'unes membranes flexibles de meta-material, creades gràcies a l'ús d'una nova tècnica que ha permès alliberar els meta-àtoms de la superfície dura sobre la qual van ser construïts. D'aquesta manera, el Metaflex pot operar en longituds d'ona d'uns 620 nanòmetres dintre de la regió de la llum visible.

La unió d'aquestes membranes podria produir un "teixit intel·ligent", que seria el primer pas per poder fabricar una capa o qualsevol altra peça per "fer desaparèixer" la persona que la porti. Andrea Di Falco, director de la investigació, va concloure que "els meta-materials ens donen l'últim pas per poder manipular el comportament de la llum"

Aquest sistema es diferent al que va investigar el científic Susumu Tachi, ja que aquest altre sistema està basat en un receptor i emissor de la imatge, però l'efecte d'invisibilitat es molt semblant.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada