dimarts, 20 de setembre del 2011

Mascares japoneses

Una de les coses que em van cridar més l'atenció dels japonesos son aquestes màscares que es posen a la boca + nas quan estan refredats. Hi han de tots els colors, amb tones les formes possibles, però clar t'han de tapar la boca per no contagiar als demés el refredat que portes.
Les màscares no es una cosa "moderna" si no que el poble japonès ja fa molts anys que la fan servir. Segons, el museu de les màscares japoneses, aquestes daten de l'era Meji (明治時代) on només eren utilitzades per la gent que treballava en un Japó molt pre-industrial i estaven fetes d'un filferro molt prim i no gaire còmodes.

Després d'uns anys, a l'era Taisho (大正時代) , va haver una epidèmia del virus de la grip H1N1, de que em sona a mi aquest virus? que va matar a moltes persones ( unes 390.000 a Japó ) i va canviar la manera de veure "el fred" fent que la gent comencés a protegir-se utilitzant unes màscares primitives fetes de cotó. L'emperador Mutsuhito (1868-1912) va ordenar penjar cartells a totes les ciutats de Japó on es podia llegir:

Compte amb els gèrmens que causen febre! Vostè està arriscant la teva vida si no fa servir una màscara!


Desprès d'això van haver varies epidèmies més, algunes per una al·lèrgia al pol·len, que van fer que la màscara quedés cada cop més arrelada a la societat japonesa. Ara per ara s'utilitza per "moralitat" japonesa, aquesta llei no escrita que diu que no has de molestar a la persona que tens al costat, i per saber el significat d'aquesta llei només has de pujar a un metro de Tokio. Si et sona el mòbil pot ser que aparegui un samurai i et talli la mà ...

Si voleu més informació de màscares, podeu visitar el museu on-line de les màscares

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada