Diccionari de termes

Diccionari de mots japonesos

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dōjinshi

Els dōjinshins ( 同人志 ) són còmics japonesos dibuixats per aficionats en lloc de dibuixants professionals. Es tracta normalment de fanzines de manga. El terme ve de dōjin ( 同人 ) que es pot traduir per "grup literari", era la forma tradicional de producció, i shi ( 志 ) "revista" o "distribució".

Un exemple seria les CLAMP, que van començar amb un dôjinshi, que simplement són publicacions de petita tirada. Normalment, un dibuixant de dōjinshi es basa en un manga o un anime de moda, però pot incloure títols anteriors o fins i tot els personatges originals del mangaka. Les històries consisteixen normalment en una paròdia o una història original amb els personatges del manga o anime donat. També existeixen dōjinshins sobre obres o pel·lícules europees i americanes, com ara Harry Potter, Powerpuff girls o Star wars.

Els seguidors més àvids de l'art del dōjinshi acudeixen a una convenció semestral anomenada Comiket ( Comic Market, mercat de còmics ) que té lloc tots els estius i hiverns a Tòquio. Allà, els dōjinshins nous i fins i tot els antics es compren, venen i intercanvien. Degut a les lleis dels drets d'autor, els artistes de dōjinshi només poden imprimir unes poques còpies dels seus llibres. Això fa que les obres dels artistes i cercles més buscats es converteixin en una cosa que només els que tenen més sort i rapidesa podran aconseguir abans que la tirada s'esgoti.

No existeix una mida fixa per els dōjinshins, i és que cada artista o cercle pot produir en la mida que desitgi. Els preus poden variar entre un euro i diversos centenars d'euros. Aquest tipus d'art es va expandir enormement durant els anys 1990 perquè promou una forma d'art lliure i atrau tant als artistes amb talent com als seguidors.

Fundoshi

Un Fundoshi ( 褌 ) és una peça gran de tela, que acaba sent una mena de calçotets o tanga "primitiu" que deixa el culet al descobert. Fins abans de la Segona Guerra Mundial, el fundoshi va ser la peça de roba interiormés usada per els homes a Japó, però ràpidament va quedar en desús després de la guerra, amb l'arribada de la nova roba interior occidental al mercat japonès, com els boxers.
Avui dia l'utilitzen els lluitadors de sumo, com "vestit" de bany als onsen o fins i tot com peça per estar a casa de manera còmode. Hi han molts tipus de fundoshi: el Rokushaku , el Kuroneko , el Mokka i el Echyuu.

Gals

Les Gals ( ギャル ) són una subcultura o tribu urbana de noies adolescents ( kogals o kogyaru ) i dones joves ( gals o gyaru ) que es preocupen principalment per la seva bellesa exterior, cuidant al detall la roba, els cabells, el maquillatge, les ungles, etc. "Gal" és una abreviació de "girl ", que com tots sabem significa "noia" en anglès. Així mateix, la paraula "gal" es pronuncia "gyaru" en japonès, els hi agrada donar el seu toc a l'anglès. La teoria més comuna sobre el nom "kogal" o "kogyaru" és que aquesta prové de la paraula japonesa per designar el institut Kōkō ( 高校 ), mentre que altres suggereixen que ve de ko (子), nen/a en japonès.

Hentai

Hentai (en japonès 変態 o へんたい) és un terme que significa 'pervertit' i 'transformació' en japonès. A Occident s'acostuma a utilitzar per descriure un manga, o sèrie d'animació o videojoc que té continguteròtic o pornogràfic. En Japó s'empra en lloc de Hentai termes com 18-kin (18禁, literalment "18-prohibit", amb el significat de "prohibit als que encara no tinguin els 18 anys") i seijin manga (成人漫画, "manga adult").

Hikikomori

Els Hikikomori (en japonés: ひきこもり o 引き篭り o 引きこもり) són adolescents i adults joves que es veuen aclaparats per la societat japonesa i se senten incapaços de complir els rols socials que s'esperen d'ells. Els hikikomori sovint refusen abandonar la casa dels seus pares i pot ser que es tanquin en una habitació durant mesos o fins i tot anys. Segons algunes estimacions, podria haver-hi un milió d'hikikomoris al Japó ( un de cada deu homes joves ) on la majoria d'ells són homes, i molts són també fills primogènits.

Els adolescents i adults joves al Japó pateixen molta pressió per part de la societat perquè triomfin. La pressió prové de diferents mitjans ( pares, feina, escola ... ). Una de les majors preocupacions dels adolescents japonesos és el seu rendiment acadèmic, on sovint s'enfronten a una pressió considerable per part dels pares i la societat en general. En casos extrems la pressió comença des d'abans de la llar d'infants, on han d'aprovar un examen d'ingrés per entrar a les millors, la qual prepara als nens per a l'examen d'ingrés del millor parvulari, el qual al seu torn prepara al nen per a l'examen d'ingrés de la millor escola primària, etc., per a finalment preparar-se per a l'examen d'ingrés de la universitat. Molts adolescents dediquen un any, després de l'institut, a preparar exclusivament l'examen infernal d'accés a la universitat. Com més prestigi tingui la universitat, més difícil serà l'examen.

Després de graduar-se de l'institut o la universitat, a més han d'afrontar un mercat de treball molt difícil. Sovint només troben treball a mitja jornada i acaben com freeters ( persones que no aconsegueixen treball fix i/o a jornada completa ), amb molt pocs ingressos i incapaços de formar una família.

Un altre focus de pressió el formen els seus companys de classe, els quals poden abusar i burlar-se d'altres estudiants per diverses raons, com per exemple el seu aspecte físic (especialment si són obesos), rendiment acadèmic o esportiu, el seu poder adquisitiu, ètnia, etc.

Kawaii

Kawaii ( 可愛い ) és un adjectiu de l' idioma japonès que pot ser traduït a l'espanyol com "bonic", "maco", "preciós" o "encantador". Aquest terme ha tingut cabuda dins de la cultura popular japonesa , en l'entreteniment , la moda , el menjar , joguines , aparença, conducta i hàbits personals.

Els japonesos utilitzen la tendresa en una gran varietat de casos i situacions on, en altres cultures, poden ser considerades massa infantils ( per exemple, en publicacions governamentals, en avisos del servei públic, en un ambient de negocis, en la publicitat militar, en mitjans de transport, entre altres ).

Dintre de l'entorn kawaii , hi han diversos tipus: 

 • Nadons i animalets : Ambdós generen un sentiment autènticament kawaii per la seva tendresa, generant un sentiment pur d'afinitat i de relaxació;
 • Joguines, peluixos i nines : Produeixen una sensació de relaxació similar a la dels nadons, però posseeixen una combinació de sentiments d'adoració i afinitat;
 • Kimokawaii ( キモかわいい ) : És una abreviació de la frase kimochi warui KEDO, kawaii que significa "estrany, però kawaii ". Descriu a personalitats extravertides que encara que generen una sensació de raresa i ridiculesa, es pot classificar com kawaii.
 • Ídols musicals : Generen un sentiment entre el kawaii ( relaxació ) i el moé ( valoració ), i tenen un major grau d'adoració que les joguines. Un dels exemples més coneguts és el grup femení de J-pop Morning Musume ;
 • Hello Kitty : Transmet un grau de relaxació similar a la d'una joguina normal, però el sentiment d'adoració és elevat, al mateix nivell o major que la d'un ídol musical.
 • Moda japonesa :  A diferència dels ídols musicals, les estrelles de la moda causen un major sentit de valoració.
 • Erokawaii ( エロかわいい ) : Aquest terme va ser encunyat per la cantant Kumi Kōdóna i significa "eròtic, al mateix temps que kawaii ". El sentiment que genera està al mateix nivell d'adoració i valoració que les estrelles de la música.
 • Moda lolita : Es refereix a la moda japonesa que originalment barreja elements de la subcultura gòtica i de la moda victoriana , generant un estil acriaturat, femení i fantàstic. És considerat com moé i crea una combinació d'afinitat i adoració.
 • Meganekko : És un terme que es refereix a les noies que fan servir ulleres , i que al usar-los les fa més atractives. Aquest estereotip és comú dins de la cultura otaku i és considerat com moé i genera un major sentiment d'afinitat;
 • Figures de col·lecció : A diferència de les joguines, les figures de col lecció pertanyen a la cultura otaku. Són nines inspirades en els personatges d'anime i de videojocs, i vénen en diferents mides, els fanàtics d'aquesta tendència popular busquen col·leccionar la major quantitat de nines. És considerat també com moé i transmeten el sentiment d'afinitat.
 • Cosplay cafè : Aquest fenomen, que també s'ha tornat popular en els últims anys, descriu als restaurants o cafeteries on les cambreres estan vestides com serventes , criades o donzelles i assumeixen una conducta condescendent i dolça amb els clients, com si fossin nobles . Aquest concepte va néixer dels personatges de serventes dels videojocs i l'anime, i és una branca del cosplay . De la mateixa manera que les figures de col·lecció, és considerat com moé.

Meido café

Maid Café ( メイドカフェ ) és una subcategoria de restaurants on el punt principal és el cosplay. En aquests cafès, les cambreres van vestides de serventa i no només això si no que han de tractar els clients com si fossin els propietaris de tot. Si vols més informació pots donar-li un cop d'ull al post que vaig fer fa temps.
Meido café, un lloc per Otakus

Moé

Moé o moe ( 萌え ) que vol dir literalment "florida" és una paraula del argot japonès que originalment es referia a un fetitxe pels personatges de videojocs , anime o manga . Per exemple tenim a les "meganekko-moe", que són les noies que porten ulleres i normalment amb els pits molt grans.
Però no totes les "versions" de la paraula moé son en un àmbit sexual. Per exemple tetsudō-moe ( 鉄道萌え ) es pot traduir com "moé de trens" que simplement és tenir interès apassionat pels trens. Però si que es veritat que si dius només "moé" faràs referència a una noia molt tendre la qual no ha perdut la ingenuïtat o la innocència, una peculiar conducta sumat a alguna debilitat òbvia que atregui la simpatia i afecte del fanàtic.
Però no tot són noies al món "moé" si no que excepcionalment, també hi han personatges masculins com ara Bridget ( Guilty Gear ) i Loran Cehack ( Gundam ) que posseeixen molts dels trets típics característics dels moekko i això fa que tinguin una gran acollida per part dels fans "moé".
La popularitat del concepte va començar amb Clarisse, de la pel·lícula " El castell de Cagliostro "de Hayao Miyazaki a finals de la dècada de 1970. Ella va ser el primer personatge femení que va ser parodiat en un dōjinshi , la qual cosa es va convertir més tard en una pràctica comuna per a ídols femenins posteriors. El concepte va anar creixent i va aconseguir la seva forma actual amb l'onada dels shows fanservice en el mercat anime. Aquests shows són freqüentment anomenats "shows Moé".

Otaku

Un otaku (おたく) és conegut fora del Japó com una persona amb gust bastant marcat per l'anime i el manga. En el seu país d'origen, però, el significat és més proper a la definició de friki, una persona que es desviu per una afició com els ordinadors, la música, els automòbils, etc. Aquest terme japonès ha passat a l'Occident amb el significat d' "aficionat al manga" però al Japó, el terme és generalment despectiu, encara que recentment, de la mateixa manera que el terme geek, alguns japonesos l'empren amb orgull. A l'Occident pot tenir tant connotacions negatives com positives, depenent de la comunitat on s'utilitzi.

La paraula otaku prové del japonès お (o, una partícula honorífica) + 宅 (taku, casa). Es va emprar als anys 80 com a un pronom de segona persona entre els fotògrafs aficionats, encara que a mesura que el terme es va anar extenent, va passar a ser empleat per altres per a referir-se als fotògrafs aficionats.

Un sub-conjunt dels otakus són els anomenats Akiba-kei (アキバ系), que es passen molt de temps en el barri d'Akihabara de Tòquio, i estan principalment obsessionats per l'anime, les idols i els videojocs.

Seiyuu

Un seiyū , seiyuu o seiyu ( 声優 ) és un actor que posa la seva veu a un personatge d'anime, videojoc, o per el doblatge de pel·lícules estrangeres. Japó produeix prop del 70% de les sèries de dibuixos animats que es fan al món, i per aquest motiu es el país amb més dobladors del món. Axó fa que hi hagin dobladors que tenen tanta fama com actors "normals" a altres països.

A Japó hi ha prop de 130 escoles de seiyū, diverses agències i companyies que s'encarreguen de buscar nous talents on Corea és l'únic país que té un sistema similar d'ocupació per aquest tipus d'actors.

Senpai

Senpai ( 先輩 ) traduït literalment "company d'abans" es refereix al membre de major experiència, jerarquia, nivell i edat en l'organització que ofereix la seva assistència, amistat i consell al membre de recent ingrés,o sense experiència, conegut com kōhai( 後輩 ), que ha de demostrar gratitud, respecte i, a vegades, lleialtat personal.

El senpai actua de manera simultània com amic i com a tutor, disciplinant i ensenyant la conducta apropiada als neòfits. Aquesta relació és similar a la relació interpersonal que existeix en la cultura occidental entre un tutor i el seu tutelat, però amb la diferència que al Japó el senpai i el kōhai obligatòriament han de treballar en la mateixa organització, anar a la mateixa escola...

L'origen de la relació es remunta als ensenyaments del confucianisme, conjunt de doctrines morals i ètiques que van arribar al Japó des de l'antiga Xina i han transcendit en diversos aspectes de la filosofia japonesa. La relació senpai-kōhai és un tipus de jerarquia vertical (com la relació pare-fill) que emfatitza el respecte a l'autoritat, a la cadena de comandament i a la gent gran, eliminant qualsevol tipus de competitivitat interna i reforçant la unitat de l'organització.

A través del temps aquest mecanisme ha permès la transferència d'experiència i saviesa, així com també l'expansió del coneixement per tal de mantenir viu l'art d'ensenyar. També permet el desenvolupament d'experiències beneficiós entre ambdós parts: el kōhai es veu beneficiat per la saviesa del senpai, i el senpai aprèn noves experiències del kōhai, ja que desenvolupa el seu sentit de responsabilitat.

Setsubun

El Setsubun ( 節分 ) és una celebració japonesa que és fa el dia abans del començament d'una nova estació de l'any . El nom significa literalment "separació d'estacions", però en general el terme fa referència al Setsubun de primavera, anomenat correctament Richun ( 立春 ), celebrat anualment el dia 3 febrer. En associació amb el any nou xinès , el Setsubun de Primavera, es pot considerar com un tipus de Cap d'Any, i a més està acompanyat per un ritual especial per netejar tota la maldat de l'any anterior i allunyar els dimonis en el nou any. Aquest ritual és conegut com mamemaki , literalment dispersar fesols .

SoapLand

Sōpurando o SoapLand ( ソープ ランド ) és una paraula japonesa que denomina un tipus de prostíbul on els homes poden ser banyats i poden banyar a prostitutes. ( Hi han pocs SoapLand dirigits a dones ). El nom prové de la paraula en anglès "soap" i "land".

Els SoapLand eren originalment anomenats toruko ( トルコ , turc ), una forma abreujada de la paraula bany turc. Després que l'erudit turc Nusret Sancakli iniciés una campanya per a denunciar les empleades turques i els anomenats banys turcs on treballaven, el terme "SoapLand" va ser adoptat després de la realització d'un concurs nacional per canviar el nom als prostíbuls. A més la prostitució va ser declarada il·legal durant més de cinquanta anys al Japó, on aquesta suposada il·legalitat ve acompanyada d'una aplicació una mica superficial del terme  (per exemple, la definició de "prostitució" per alguna raó no s'estén a un "acord privat" arribat entre un home i una dona en un prostíbul ), i per tant els soaplands van ser comuns al llarg del país.

L'històric districte d'entreteniment de Tòquio, Yoshiwara, continua associat amb el Fuuzoku i té concentració més gran de SoapLands a Tòquio.