dimarts, 19 d’octubre del 2010

Tornen a augmentar les notificacions per mercuri al peix

Ecologistes en Acció ha alertat sobre l'increment de les notificacions per contingut de mercuri al peix durant el 2009, tornant a la tendència d'augment d'anys anteriors, a excepció del 2008. Segons l'entitat, aquest increment pot reflectir, d'una banda, que hi ha un major nombre de notificacions però també pot ser degut a l'increment de la importació de peix procedent de caladors en els quals hi ha alts nivells de mercuri.


Per l'entitat la situació és greu ja que els límits permesos per la UE de mercuri al peix no protegeixen suficientment la salut, al no tenir en compte el consum mitjà, ni les característiques corporals dels consumidors.

Durant el 2009 s'han incrementat les notificacions per contingut de mercuri al peix, amb 92 notificacions, xifra que només va ser superada el 2007. D'aquests avisos, 23 casos van tenir Espanya com a origen del peix, amb valors entre 1,27 y 6,6 mg/kg – ppm. Segons la normativa comunitària, el nivell màxim permès de mercuri en els productes pesquers és de 0,5 mg per Kg. En algunes espècies com el peix espasa, el tauró o la tonyina, es permet un nivell màxim més alt, d'1 mg per kg.

Segons Ecologistes en Acció, però, la situació és més greu ja que els límits de la UE són menys estrictes que els del Comitè Mixte FAO/OMS d'Experts en Additius Alimentaris, que es refereixen a la ingesta màxima setmanal de metilmercuri (1,6 micrograms per kg de pes corporal).

El mercuri és un metall volàtil que pot ser transportat a grans distàncies un cop s'ha emès a l'atmosfera. En el medi aquàtic, el mercuri es transforma en metilmercuri, una neurotoxina potent, que s'acumula en peixos i animals i també en els humans que els consumeixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada