dimecres, 16 de març de 2011

Que fer? Ens creiem al govern japonès? Ens marxem de la ciutat?

El japonesos i els residents extrangers no saben que fer si quedar-se en les seves ciutats o anar-se'n ven lluny. La població debatega si pot confiar en les garanties governamentals o si és millor prestar atenció a les advertències més alarmistes que podem trobar per Internet sobre els núvols radioactius que ara mateix estan flotant sobre Tòquio. Aquestes són algunes de les preguntes per milions de japonesos ja no per terratrèmols o tsunamis si no degut als reactors nuclears paralitzats en Fukushima.

Desprès de la evacuació de unes 180.000 persones que estaven a un radi de 20 quilòmetres del complex nuclear, el govern japonès insisteix en que els més allunyats no tenen un gran risc. Però amb cada nou informe d'un incendi o una explosió a la planta afectada, les persones que viuen més enllà de la zona d'evacuació, incloent algunes a Tòquio ( a uns 200 km ) o Sendai  ( a uns 50 km ), ja han decidit marxar.

"Els primers dies jo no estava tan preocupat per la situació nuclear, però ara m'estic preocupat. És cada cop més greu", va dir Rotar Sakai, un estudiant d'enginyeria de 24 anys que viu a Sendai. "Vaig tenir que fer cua a les 6 del matí per poder tenir un bitllet d'autobús que anés cap Yamagata" situat al nord-oest a uns 45 km de Sendai.

La gent pren les seves decisions fent una combinació d'avaluacions tècniques, emocionals i sobre tot amb una saludable dosi d'escepticisme sobre la credibilitat del govern. Ells estudien minuciosament les informacions meteorològiques, per determinar en quina direcció podria bufar el vent. "És difícil prendre una decisió objectiva", va dir Masatoshi Onodera, un jubilat de 67 anys, també resident de Sendai, "Pel que fa al govern suposo que ens està dient sobre el 80-90 per cent de la veritat."

Dintre de les famílies, hi han debats sobre què fer: Yumi Matsuya, una mestressa de casa de Sendai, diu que ella no es preocupa molt per la radiació, però les seves filles adolescents volen marxar ja que tenen por segons va confessar Haruka, una noia de 16 anys. "Em preocupa l'efecte sobre el meu cos, a poder patir càncer més endavant. I no crec el que diu el govern . Crec que està mentint sobre alguna cosa."

La desconfiança de la informació oficial és un llegat d'una llarga història de mentides i encobriments de Tòquio Electric, propietari de la planta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada